Ενάμιση χρόνο αργότερα και υπάρχουν ακόμα βολεμένοι

ed5b3eaec76d7bb75e3cbaa314f5cc4bΤο παρακάτω άρθρο το είχα γράψει πριν ενάμιση χρόνο … ας το συγκρίνουμε με το σήμερα και ας κάνουμε την αυτοκριτική μας .

Οι απόψεις μου εξακολουθούν να είναι ακλόνητες και απαράλλακτες σε σχέση με αυτές που εκφράζω στο τέλος του άρθρου … ας θυμηθούμε λοιπόν .

 

” Κάνοντας μία πιο προσεκτική δεύτερη ανάγνωση του φύλλου 1.761της εφημερίδας “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” , που δημοσιεύθηκε στις 13/11/2011, καταλήγω πως ο τίτλος που υπάρχει στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας και είναι ο “Υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη ;” είναι απόλυτα σωστός .Υπάρχουν εικοσιένα απόψεις από ανθρώπους κυρίως πανεπιστημιακούς που υποστηρίζουν πως η δημοκρατία με την γνωστή έννοια έχει καταργηθεί .Είναι τρομακτικό να διαβάζεις τα άρθρα και να συνειδητοποιείς πως η έννοια άλλα και ο ρόλος του κράτους έχει παραμερισθεί και την θέση του έχουν πάρει οι περίφημες “αγορές” .Υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι αγορές – επενδυτές και όχι οι λαοί .Μέριμνα των αντιπροσώπων του λαού ,των κυβερνήσεων δηλαδή , είναι να υπάρξει νομισματική ,πιστωτική ή όπως αλλιώς την ονομάζουν σταθερότητα και όχι κοινωνική συνοχή και σταθερότητα στο κράτος .Είναι αφελές αν όχι εγκληματικό να βλέπουμε πολιτικούς της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδος να μην δίνουν σημασία στην κοινωνία και τα προβλήματα της και να κάνουν λόγο για τον αγώνα που δίνουν , προκειμένου να έρθει κάποια στιγμή η περιβόητη ανάκαμψη .Είναι γελοίο να τους ακούμε ακόμα , όταν με ελάχιστο ψάξιμο σε ξένους διαδικτυακούς ιστότοπους μπορούμε με ευκολία να βρούμε απόψεις όπως αυτή του επικεφαλή του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ,σύμφωνα με την οποία η εθνική κυριαρχία της Ελλάδος πρέπει να περιοριστεί .Συγκεκριμένα υποστήριξε πως εξαιτίας των μέτρων λιτότητας “η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά” . Χωρίς πολύ σκέψη μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα πως αυτό θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και όχι μόνο .
Επίσης τρομακτικό είναι το παρακάτω : “ Αυτό που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι η αναστολή της δημοκρατίας (!) για 18-24 μήνες ώστε να καταστεί δυνατόν να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται “ . To είπε , σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου των “Φα’ι’νάσιαλ Ταίμς” Κρίς Άνταμς στο twitter γνωστός επιχειρηματίας που δεν κατονομάζεται. Παρατηρούμε δηλαδή μία παγκόσμια προσπάθεια να χτυπηθεί ο θεσμός της δημοκρατίας και στην συνέχεια γιατί όχι να προχωρήσουν και στις ατομικές ελευθερίες .
Πρέπει και επιβάλετέ να ενημερωνόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο και από διαφορετικές πηγές ,προκειμένου να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την αλήθεια και να την μεταφέρουμε .
Ασπάζομαι την άποψη του κ. Κώστα Δουζινά ,καθηγητή στο Birkdeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου , σύμφωνα με την οποία “ Αν η δημοκρατία ξεκίνησε στην Αθήνα ,η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει την σύγχρονη μορφή της που συνδυάζει το αντιπροσωπευτικό και άμεσοδημοκρατικό στοιχείο .Θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά μας στην κόσμο και η καλύτερη απάντηση στις πρόσφατες ταπεινώσεις και εξευτελισμούς “ .
Όπως επίσης και την άποψη του John Keane , καθηγητή Πολίτικης στο Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ και στο Wissenschaftszent rum Berlin fur Sozialforschung σύμφωνα με την οποία “ η κατάρρευση της πολιτικής ηγεσίας είναι εντυπωσιακή . Κρίσιμες στιγμές σαν αυτές ζητούν απελπισμένα έξυπνους δημοκρατικούς ηγέτες . Γυναίκες και άνδρες που μπορούν να επιδείξουν ήρεμη αποφασιστικότητα ,θάρρος ,όραμα και πίστη για την αντιμετώπιση της κρίσης .Αντ’ αυτού , οι σημερινοί ηγέτες είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον ,ο Χοζέ Λουις Ροντρίγκες Ζαπατέρο , η Άγκελα Μέρκελ , ο Γιώργος Παπανδρέου .- ηγέτες δίχως έμπνευση , αντιδραστικοί ,παγιδευμένοι στην πρακτική της υπεκφυγής , ηγέτες δεύτερης κατηγορίας ανίκανοι να κοιτάξουν την κρίση κατάματα ,να τιμωρήσουν τους υπευθύνους και στην συνέχεια να δώσουν λύση “
Τέλος στην ίδια εφημερίδα ,σε άρθρο της Rebeca Harms ,συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος , εντόπισα ένα ερώτημα ,το διατυπώνω όπως ακριβώς το βρήκα : “Γιατί δεν υπάρχει ένα κίνημα πολιτών για την αναγέννηση του ελληνικού κράτους ; Στην οργή ενάντια στις περικοπές των συντάξεων και τα φορολογικά χαράτσια δεν έχω ακούσει κάποια αναφορά για ένα κίνημα υπέρ της φορολογικής πειθαρχίας και της επαρκούς διοίκησης ,ένα κίνημα ενάντια στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή .”
Η παραπάνω απορία της κυρίας Harm μου δίνει την ευκαιρία να πω , πως στην Ελλάδα υπάρχει η “πρώτη ύλη”. Υπάρχουν δηλαδή οι άνθρωποι εκείνοι που επιθυμούν την αναγέννηση του ελληνικού κράτους και την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επικράτηση αξιών όπως η αξιοκρατία και η διαφάνεια . Ήδη στις μέρες μας γνωρίζω πως χιλιάδες άνθρωποι είναι οργανωμένοι , αναπτύσσουν τους εαυτούς τους και επιθυμούν την επικράτηση ενός δίκαιου ειρηνικού , δημοκρατικού πολιτεύματος . Αυτό που λείπει ,άλλα νομίζω πως ξεκινά σιγά σιγά να εξαλείφεται η αδυναμία αυτή ,είναι η μετάδοση της χαρμόσυνης είδησης .Της είδησης δηλαδή πως υπάρχει φως και έχει ξεκινήσει να φαίνεται. Γνωρίζω με βεβαιότητα πως σε λίγο θα μπορέσουμε να διακρίνουμε πως ο ηγέτης που ψάχνουμε υπάρχει .Ηγέτης με στόχους ιδανικά ,αξίες άλλα και τρόπο να αλλάξει την μιζέρια που επικρατεί με χαρά και αισιοδοξία . Η μοναδική προϋπόθεση είναι να βάλουμε στην ζωή μας την αγάπη και την θετική σκέψη . Ας πάψουμε να δεχόμαστε άκριτα αυτό που μας σερβίρουν τα μέσα ενημέρωσης και να φροντίσουμε να αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα ,ώστε όταν κάποια στιγμή βρεθούμε μπροστά στην αληθινή λύση ,να είμαστε σε θέση να την διακρίνουμε ,να την υποστηρίξουμε και να την μεταφέρουμε .

Επειδή αναφέρθηκα σε ηγέτη θα ήθελα να δώσω και την ερμηνεία της λέξεως .

“Μόλις πάψει κάποιος να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, είναι δυνατός. Μόλις αντιμετωπίσει το άγνωστο χωρίς φόβο, είναι αρχηγός. Και όταν γυρίσει πίσω, για να στηρίξει τους άλλους είναι Ηγέτης.”

Τη στιγμή που θα ανακαλύψουμε έναν τέτοιον άνθρωπο ,ας δώσουμε χρόνο να δούμε αν τα λόγια του συνδυάζονται με τις πράξεις -έργα του . Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τους “λύκους με ένδυμα προβάτου “ και να ακολουθήσουμε εκείνο τον δρόμο που θα οδηγήσει την χώρα να γίνει κράτος πρότυπο .Κάποτε υπήρξαμε τέτοιο κράτος ,πιστεύω πως μπορούμε να γίνουμε ξανά ! ”

 

Leave a comment