ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ !!

Μια μεγάλη καινοτομία στον τομέα της ενέργειας που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και ταυτόχρονα μια σημαντική επένδυση που θα αξιοποιούσε σε βιομηχανικό επίπεδο την συγκεκριμένη επιστημονική ανακάλυψη, αφήσαμε να χαθεί και δεν δώσαμε την πρέπουσα προσοχή. Προσωπικά πιστεύω πως δεν ανακοινώθηκε καθώς θα έλυνε πολλά προβλήματα ,κυρίως οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά ! Έγιναν νύξεις σε δημοσιογράφους ώστε να δούμε τι ακριβώς χάσαμε αλλά η απάντηση ήταν πως “τους προλαβαίνει η επικαιρότητα ” και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την τεράστια αυτή ανακάλυψη !

Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία Defkalion Green Technologies SA η οποία κατάφερε να μετατρέψει σε βιομηχανικό προϊόν μια σημαντική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων και θα ξεκινούσε  οσονούπω από την Ξάνθη τη μαζική παραγωγή και παγκόσμια διάθεση μονάδων , που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο και να παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια με ελάχιστο κόστος.

Όχι μόνον τα στελέχη της εταιρείας, αλλά και άνθρωποι της αγοράς που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης βεβαιώνουν ότι, χωρίς υπερβολή, μπορούσε να ανατρέψει το ενεργειακό σκηνικό σε παγκόσμια κλίμακα και να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνιστή μιας νέας ενεργειακής επανάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Το προϊόν

Αφετηρία της υπόθεσης είναι η επαναστατική εφεύρεση του αντιδραστήρα σύντηξης Υδρογόνου και Νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), που έγινε από δυο ιταλούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Μπολόνια, τους Sergio Foccardi και Andrea Rossi, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 14 Ιανουαρίου 2011 στην Ιταλία. Με βάση την ανακάλυψη αυτή μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύ χαμηλό κόστος, σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αφού ο αντιδραστήρας μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει για τη λειτουργία του. Τα δικαιώματα για την αξιοποίηση και την βιομηχανική εκμετάλλευση (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) της εφεύρεσης των Ιταλών για όλο τον κόσμο εκτός από την Αμερική τα πήρε η ελληνική πολυμετοχική εταιρεία Defkalion. Η εταιρεία φρόντισε, στηριζόμενη σε έλληνες επιστήμονες, να «μεταφράσει» τεχνικά τα επιστημονικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει μια συσκευή η οποία μετά την αρχική ενεργοποίηση της, παράγει θερμότητα χωρίς την ανάγκη περαιτέρω τροφοδοσίας και μάλιστα χωρίς να δημιουργεί ρύπους ή επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες. Η θερμική αυτή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού και τη θέρμανση χώρων και ένα ποσοστό της, γύρω στο 40%, να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός κοινού μετατροπέα (inverter).

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό το οποίο θα ξεκινούσε  για την βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας, σε μαζική κλίμακα, αυτής της συσκευής. (αυτό έπρεπε ήδη να συμβαίνει , αλλά το έπνιξαν τα συμφέροντα που μας θέλουν υποδουλωμένους )

Παραγωγή χαμηλού κόστους

Τα δεδομένα όσον αφορά το κόστος της παραγόμενης από τη συσκευή ενέργειας είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τέως πρέσβης κ. Χρήστος Στρεμμένος, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στην ερευνητική δουλειά ενώ συμμετείχε  και στην εταιρεία Defkalion, υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν  κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ποσό συντριπτικά μικρότερο συγκρινόμενο με το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τα 0,1 ευρώ. Δηλαδή από την συσκευή θα παραγόταν ηλεκτρική ενέργεια φτηνότερη κατά 90%, ενώ θα είχε ήδη εξασφαλιστεί ζεστό νερό για θέρμανση, οικιακή χρήση κ.λπ.. Το ετήσιο κόστος για Υδρογόνο και Νικέλιο, τα «καύσιμα» δηλαδή μιας συσκευής δυναμικότητας 20 Κιλοβάτ είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία της παραγόμενης ενέργειας σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το κόστος για την απόκτηση της συσκευής δεν θα ξεπερνούσε  τα 3.000 – 3.500 ευρώ, ενώ περίπου 500 – 900 ευρώ ήταν το κόστος του μετατροπέα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα διοχετευόταν  στο ηλεκτρικό σύστημα και θα αγοραζόταν  από τη ΔΕΗ, δίνοντας εισόδημα στον παραγωγό. Η εταιρεία θα επιδίωκε (θα υπέβαλαν  σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ) να ενταχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού στο πρόγραμμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνεπώς να απολαμβάνει αυξημένη τιμή απορρόφησης του ρεύματος.

Η μέθοδος, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορούσε να εφαρμοστεί για παραγωγή ενέργειας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη βιοτεχνία, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια κτήρια και υπό προϋποθέσεις, στη βιομηχανία.

Βιομηχανική παραγωγή

Η αξιοποίηση της επιστημονικής εφεύρεσης για την βιομηχανική παραγωγή της συγκεκριμένης συσκευής, δεν αποτελούσε  μακρινό στόχο. Αντίθετα, είχε  ήδη αγοραστεί παλαιό εργοστάσιο στην Ξάνθη, το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη της Defkalion θα ήταν έτοιμο τον  Οκτώβριο που μας πέρασε ώστε να δώσει προϊόντα στην αγορά . Όπως δηλώνει εκ μέρους της εταιρείας μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα ο κ. Συμεών Τσαλίκογλου, η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου θα μπορούσε να είναι 300.000 μονάδες το χρόνο, οι οποίες προορίζονται για την ελληνική και τις βαλκανικές αγορές. Το ύψος της επένδυσης θα έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα θα μπορούσαν  να δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 2.500 άτομα θα απασχολούταν  στη συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων – υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά πρέπει να τονιστεί ότι θα δημιουργούταν εξειδικευμένο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (25 θέσεις εργασίας εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού) εντός της μονάδας, το οποίο θα στηριζόταν   στους επιστήμονες και ερευνητές που συμμετείχαν στη διαδικασία «μετατροπής» της επιστημονικής ανακάλυψης των Ιταλών σε βιομηχανικό προϊόν.

Παράλληλα, βρισκόταν  σε εξέλιξη η εργαστηριακή κατασκευή μεγάλης μονάδας της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ισχύος 1 Μεγαβάτ, που θα χρησιμοποιούταν  (και επιδεικτικά) για τις ανάγκες του εργοστασίου της Ξάνθης.

Η συνέχεια του project προέβλεπε  τη δημιουργία ενός ακόμα εργοστασίου επί ελληνικού εδάφους, στο Βόλο, το οποίο θα παρήγαγε  μονάδες μεγάλης δυναμικότητας, 1 – 2 Μεγαβάτ. Επίσης τη δημιουργία εργοστασίων εκτός Ελλάδας και την επέκταση σε ξένες αγορές λιανικής πώλησης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, τα στελέχη της Defkalion υποστηρίζουν ότι ήταν  εξασφαλισμένη από επενδυτικά funds, ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, όσο το εγχείρημα θα έπαιρνε σάρκα και οστά, τόσο πλήθαιναν  οι προσφορές για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οφέλη για την ελληνική οικονομία

Πέραν της αυτονόητης σημασίας που είχε η δημιουργία της μονάδας παραγωγής στην Ξάνθη και συνολικά η επενδυτική αυτή προσπάθεια, σε μια περίοδο που η χώρα «ψάχνει με το φανάρι» νέες παραγωγικές δραστηριότητες, το όλο εγχείρημα, εάν βέβαια υλοποιούταν  με βάση τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του, αναμενόταν να είχε τεράστια  οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις συσκευές αυτές θα συντελούσε στην εξοικονόμηση πόρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που φαίνεται να επελαύνει μια νέα ενεργειακή κρίση και όταν η χώρα υφίσταται αφαίμαξη πολύτιμων κεφαλαίων για εισαγωγή καυσίμων.

Επιπλέον, θα μπορούσαν  να αναπτυχθούν ευρύτερες αναπτυξιακές και οικονομικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη οικονομία, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις βιοτεχνίες, που αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή τους.

Η συναλλαγματική ωφέλεια της χώρας θα ήταν  επίσης μεγάλη, καθώς η αποκλειστική εκμετάλλευση της εφεύρεσης από ελληνική εταιρεία αναμένεται να δημιουργούσε υπεραξίες. Κάποιοι εκτιμούσαν ότι και μόνη η έκταση που θα έπαιρνε το θέμα ήταν ικανή να αλλάξει επί το θετικότερο το γενικό κλίμα και τις εντυπώσεις για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας.

Δεν πρέπει να παραλείπεται τέλος η δυνατότητα αξιοποίησης των πολύ σημαντικών κοιτασμάτων νικελίου της χώρας.

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Οι εκτιμήσεις όσων τουλάχιστον εμφανίζονται ως ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εγχειρήματος κάνουν λόγο για τεράστιες οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές ανακατατάξεις που μπορούν να προκληθούν, σε βάθος χρόνου, μετά από την διάθεση στην αγορά τέτοιων ενεργειακών συσκευών πράσινης ενέργειας χαμηλού κόστους που δεν προκαλούν καμία εκπομπή αερίων ή ακτινοβολιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η σταδιακή αντικατάσταση των κλασικών ενεργειακών συστημάτων που στηρίζονται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα ή την πυρηνική ενέργεια από μια νέα γενιά ενεργειακών προϊόντων αυτής της τεχνολογίας, παράλληλα με την ανάπτυξη των συμβατικών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία), δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις ανατροπής των υφιστάμενων ισορροπιών στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.

Η επιστημονική βάση της μονάδας

Η ψυχρή σύντηξη, η διαδικασία δηλαδή στην οποία στηρίζεται επιστημονικά η μονάδα Hyperion, αποτελεί ένα «θερμό» πεδίο της φυσικής που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες συζητήσεις . Πρόκειται για μια αντίδραση που συμβαίνει σε θερμοκρασίες δωματίου, κατά την οποία δύο μικρότεροι πυρήνες συνενώνονται για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Στη δεκαετία του ΄80 οι Pons και Fleishmann υποστήριξαν ότι είχαν επιτύχει μια αντίδραση ψυχρής σύντηξης, όμως το πείραμά τους δεν μπόρεσε να επαναληφθεί. Από τότε οποιαδήποτε άλλη θεωρία και υπόθεση περί της ψυχρής σύντηξης απορρίφθηκε δημιουργώντας έτσι ένα επιστημονικό ρεύμα επιφυλακτικότητας πάνω στο θέμα. Παρόλο αυτό τον σκεπτικισμό μια μικρή μερίδα επιστημόνων συνέχισε να ερευνά το θέμα.

Τα τελευταία ανατρεπτικά νέα ήρθαν από την Ιταλία και είναι αυτά που αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία της μονάδας Hyperion. Δυο επιστήμονες, ο μηχανικός Andrea Rossi και ο καθηγητής Sergio Focardi του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, επέδειξαν δημόσια στις 14 Ιανουαρίου του 2011 , μια συσκευή ψυχρής σύντηξης ικανή να παράγει 12.400 Wh θερμικής ενέργειας εισάγοντας μόλις 400 W ενέργειας. Οι Ιταλοί επιστήμονες παρουσίασαν δηλαδή ένα νέο τρόπο παραγωγής πράσινης ενέργειας με κοινά υλικά (Νικέλιο και Υδρογόνο παρουσία καταλύτη), με μικρό κόστος και χωρίς εκπομπή ρύπων ή ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώθηκαν ήδη από ανεξάρτητες μετρήσεις τρίτων και τυγχάνουν θετικής κριτικής από φυσικούς πρώτου μεγέθους, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Uppsala Sven Kullander, πρόεδρος της National Academy of Sciences Energy Committee, ο Hanno Essén, καθηγητής της Swedish Royal Institute of Technology, ο Dr Edmud Storms κ.α.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα του μηχανικού Rossi και του φυσικού Focardi δημιουργεί την ανάγκη να… ξαναγραφτούν κάποια κεφάλαια της φυσικής.

Υ.Γ

Να αναφέρω πως πλέον δεν ξέρουμε γιατί σταμάτησε η κατασκευή του εργοστασίου και γιατί χάθηκε ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,όπως επίσης και για το αν η DEFKALION GREEN TECHNOLOGIES έχει ακόμα τα δικαιώματα της πατέντας .Αν όχι τότε οι υπεύθυνοι  πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν !!

Πηγές :

http://ecatreport.com/andrearossi/defkalion-green-technologies-dgt-white-paper-summary-part-1

http://himaira.blogspot.com/2011/04/26-13.html (Η θεωρία πάνω στην οποία στηρίζεται η ανακάλυψη )

http://www.youtube.com/watch?v=fBOV7vztkVw (Δείτε το βίντεο για να κατανοήσετε καλύτερα την ανακάλυψη )

http://www.youtube.com/watch?v=2qShVcfvit8&feature=related (Επιβεβαίωση του Ξυνίδη πως η Ελλάδα μπορεί και είναι σε θέση  να αλλάξει σελίδα . ΓΙΑΤΊ  ΈΠΝΙΞΑΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌ – ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΌ ΘΑΎΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ ;;;;  ΑΠΑΝΤΉΣΤΕ ΤΏΡΑ ΚΎΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ )

http://www.youtube.com/watch?v=fDNoHU_pvKY&feature=related ( Press Conferense για την ανάπτυξη του έργου στην Ξάνθη !!! )

http://www.youtube.com/watch?v=SWlXnMiMwck&feature=related (Άλλο ένα βίντεο που αποδεικνύει τι χάσαμε !!!)

http://greenenergyplus.blogspot.com/2011/11/e-cat.html

http://www.econews.gr/2011/06/22/energiaki-ependysi-defkalion-green-technologies/ (Η ελληνική εταιρεία  Defkalion Green Technologies )

Διαδώστε το , ώστε να δοθούν εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό γιατί σταμάτησε αυτό το σωτήριο έργο και κυρίως ποίοι εμπόδισαν την εξέλιξη του  !!

Η Ελλάδα είναι το φως του κόσμου ,σκοτάδι είναι η απουσία φωτός και η Ελλάδα σύντομα θα φωτίσει !!

Γιαγμουρίδης Φάνης

Ένας απλός πολίτης του κράτους τούτου .

Advertisements

2 thoughts on “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ !!

  1. Πρέπει να δοθούν άμεσα εξηγήσεις ,όσοι περισσότεροι το μάθουν τόσο πιο πολύ θα πιεστούν να αναφερθούν στο επιχείρημα και να φανεί για μία ακόμα φορά ή η ανικανότητα τους , ή η προδοσία τους !! Και φυσικά να τους πιέσουμε το επιχείρημα να ολοκληρωθεί βάση του αρχικού σχεδιασμού !!!

  2. Αυτοί που εμπόδισαν την ολοκλήρωση αυτού το εγχειρήματος που στηρίζεται σε ένα θαύμα της φυσικής ,έχουν φυσικά συμμάχους χωρίς να το θέλουν όλους εκείνους που με το που δουν το θέμα λένε “απλά fake,δεν γίνεται κάτι τέτοιο ” ,Βγάζουν λοιπόν το εαυτό τους καθαρό στο μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και συμβάλουν ώστε το θέμα να περάσει στη λήθη και να μην ενδιαφερθεί ποτέ κανένας .Αν στην εποχή του Θαλή υπήρχαν όλες οι σημερινές δυνάμεις που απεργάζονται την συγκέντρωση ισχύος στα χέρια των λίγων ,δεν θα μου φαινόταν παράξενο αν αυτά που έχουμε εμείς σήμερα (παροχές και ανέσεις , χάρη ηλεκτρικού ρεύματος) τα απολάμβαναν λίγοι και εκλεκτοί και εμείς ο απλός κόσμος ήμασταν ακόμα με το κεράκι .Κάποτε είπαν πως η γη είναι στρόγγυλη και όλοι γελούσαν αυτοί που γνώριζαν πως δεν είναι , σκότωναν αυτόν που είχε διαφορετική άποψη ! Σήμερα όμως δεν επιτρέπεται να ισχύει και τέτοιο ,σήμερα ο άνθρωπος δεν είναι τόσο πρόβατο και αν είναι υπάρχει αφύπνιση και επιθυμεί να ξυπνήσει !Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν ,η γνώση τους προκαλεί ξεβόλεμα και αυτό δεν συμβαδίζει με τον χαρακτήρα τους και τον τρόπο που έχουν μάθει να ζουν , δηλαδή παρασιτικά .Δεν θα απαντήσω στο αν ισχύει η όχι η ψυχρή σύντηξη σε κανέναν και δεν θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι αυτό που πιστεύω είναι το σωστό ,ζούμε θεωρητικά σε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να πιστεύει και να εκφράζει αυτό που θεωρεί σωστό . Προσωπικά πιστεύω τέλος πως η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει δια μέσω της επιστήμης καθοριστικό παγκόσμιο ρόλο ,όμως αυτό δεν το θέλουν πάρα πολλοί και κάνουν τα πάντα να μην συμβεί .Όμως την εξέλιξη δεν μπορείς να την σταματήσεις και η εξέλιξη των πραγμάτων είναι το ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα δια μέσου της επιστήμης και της πίστης θα γίνει φάρος παγκόσμιος και όλοι θα παραδεχτούν την φυσική αλλά και θεϊκή υπόσταση των Ελλήνων .Σε λίγο θα το δούμε όλοι αυτό !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s