Το φίλτρο της αιώνιας νεότητας είναι εδώ!

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τους επιστήμονες που εργάζονται για να μας χαρίσουν την αιώνια νιότη. Στην πρόσφατη συνάντησή τους στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντιγηραντικής και Αισθητικής Ιατρικής παρουσίασαν τις πιο προηγμένες θεραπείες που υπόσχονται να μας διατηρούν σαν… καινούργιους ώς τα βαθιά γεράματα.

Κυτταρική αναζωογόνηση με δραστηριοποίηση της τελομεράσης

Η θεωρία: Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιλαμβάνει χρωμοσώματα που φιλοξενούν το DNA, το οποίο ευθύνεται για κάθε λειτουργία του σώματος. Στο τέλος κάθε χρωμοσώματος υπάρχουν 92 τελομερή, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ποιότητας του DNA. Ωστόσο, κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται και αναπαράγονται, τα τελομερή κονταίνουν μέχρι που γίνονται τόσο κοντά που τα κύτταρα πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να φθίνει η λειτουργία των οργάνων που αποτελούνται από αυτά.

Η θεραπεία: Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δραστηριοποιούν την τελομεράση, την ουσία που συμβάλλει στην προστασία των τελομερών και άρα των κυττάρων. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα αυτά είναι σε θέση να μακραίνουν σημαντικά το μήκος των τελομερών, να αποκαθιστούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξάνουν την οστική πυκνότητα.

Πιο συγκεκριμένα …

Μία από τις πόρτες που οδηγούν στην αιώνια νεότητα κατάφεραν να ξεκλειδώσουν αµερικανοί επιστήµονες. Ανακάλυψαν ένα φάρµακο που επενεργεί στα κύτταρα και µόλις το χορήγησαν σε γηρασµένα ποντίκια είδανµε µεγάλη έκπληξη ότι τα σηµάδια του χρόνου άρχισαν σιγά σιγά να σβήνουν από το σώµα τους 
Το φάρµακο µετο οποίο οι επιστήµονες αντέστρεψαν τον ρυθµό της γήρανσης στα ποντίκια και που δίνει ελπίδεςγια αιώνια νιότη ήταν ηχηµική ουσία 4-ΟΗΤ, η οποία µπορούσε να επανενεργοποιήσει το ένζυµο τελοµεράσητων κυττάρων. Το ένζυµο αυτό έχει την ιδιότητα να καθορίζει το µήκος των χρωµοσωµάτων των κυττάρων και συγκεκριµένα των τµηµάτων εκείνων που βρίσκονται στην άκρη τους και λέγονται τελοµερή. Τα τελοµερή (που εµπλέκονται σχεδόν σε κάθε έρευνα που σχετίζεται µε τη µακροζωία) διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Ολόγος που συµβαίνει αυτό είναι ότι τατελοµερή συνιστούν επί της ουσίας τµήµα του DNA που πολλαπλασιάζεται και έτσι κάθε φορά που ένακύτταρο αναγεννάται (δηλαδή πολλαπλασιάζεται) τα τελοµερή στις άκρες των χρωµοσωµάτων µικραίνουν.Και όταν µικρύνουν αρκετά,τότε ο πολλαπλασιασµός των κυττάρων σταµατά και επέρχεται ο θάνατός τους.

Οµως στο εργαστήριο του δροςΡόναλντ Ντε Πίνο, που είναι γενετιστής στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Dana – Farber της Ιατρικής Σχολήςτου Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ, ο ίδιος µαζί µετους συναδέλφουςτου κατάφεραν να δώσουντο φιλί της ζωής στα τελοµερή, ενεργοποιώντας το «µαγικό» ένζυµο τελοµεράση µε τη χηµική ουσία που αναφέραµε.

Αναγέννηση
Μόλις αυτό συνέβη, ο οργανισµός των γηρασµένων ποντικιών στα οποία δοκιµάστηκε το φάρµακο άρχισε να αλλάζει όψη.Τα εκφυλισµένακύτταρα των µικρών ζώων άρχισαν να αναγεννιούνται. Τα όργανά τους, όπως η σπλήνα, το συκώτι, τα έντερα,άρχισαν να αποκτούν τη νεανική τους σφριγηλότητα. Επίσης απέκτησαν πάλι τη γονιµότητά που τους είχε στερήσει ο χρόνος.

Εποµένως, αν το φάρµακο αυτό λειτούργησε στα ποντίκια ως ελιξίριο νεότητας, προσδίδοντας µέσα σε έναν µήνα τη χαµένη τους νιότη, γιατί να µην µπορεί να κάνει το ίδιο θαύµα και στους ανθρώπους;

«Η γήρανση στους ανθρώπους προκαλείται από έναν µηχανισµό που επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις σε διάφορα όργανα,όπως στον εγκέφαλο (νευροεκφυλισµός, άνοια), το καρδιαγγειακόσύστηµα (καρδιακή ανεπάρκεια, φραγµένες αρτηρίες),τον µεταβολισµό (παραγωγή ενέργειας, µεταβολισµός) και αλλού», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Ρόναλντ Ντε Πίνο, επικεφαλής της έρευνας που δηµοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Nature».

«Στην έρευνά µας χρησιµοποιήσαµε γενετικάτροποποιηµένα ποντίκια, τα οποία δεν είχαν το ένζυµο τελοµεράση και ήταν γηρασµένα µε εµφανή στον οργανισµό τους τα σηµάδια των ασθενειών που συνδέονται µε τα γηρατειά, όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, ο νευροεκφυλισµός. Στην περίπτωση των ποντικιών, ενεργοποιήσαµε την τελοµεράση στα κύτταρα όλων των ιστών τους µε αποτέλεσµα όχι µόνο να βάλουµε φρένο στη γήρανση αλλά και να την αντιστρέψουµε. Οµως αν ήταν να εφαρµόσουµε την ίδιαθεραπεία στον άνθρωπο, επιλέγοντας να αναγεννήσουµε τα κύτταρα ενός µόνο οργάνου,θα επικεντρώναµε την προσοχή µας στον εγκέφαλο ο οποίος πλήττεται περισσότερο από τη γήρανση όσο µεγαλώνει η ηλικία ενός ανθρώπου», προσθέτει.

Στο εργαστήριο του δρος Ρόναλντ Ντε Πίνο, τα ποντίκια που δέχτηκαν το φάρµακο που ενεργοποίησε τηντελοµεράση δενπαρουσίασαν µόνο ένα νεανικότερο σώµα αλλά και έναν πιο… σπιρτόζικο εγκέφαλο. Συγκριτικά µε τα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε το φάρµακο, εκείνα που ήπιαν το… δυναµωτικό εµφάνισαν µεγαλύτερους εγκεφάλους και προγονικά κύτταρα τα οποία παρήγαγαν καινούργιους νευρώνες και εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε το µυαλό να αρχίσει να δουλεύει ξανά.

«Αυτή η εξέλιξη µας κάνει να πιστεύουµε ότι υπάρχει σηµείο γυρισµού για όλες τις ασθένειες που σχετίζονται µε τηγήρανση», αναφέρει ο δρ Ρόναλντ Ντε Πίνο. Οµως ακόµη κι αν αποδειχτεί ότι το συγκεκριµένοένζυµο µπορεί να αναγεννά τα κύτταρα, ποιος εγγυάται ότι αυτή η νεότητα δεν θα είναι πρόσκαιρη και πως θα διαρκεί για πολλά χρόνια;

Ο αµερικανός ειδικός λέει στα «ΝΕΑ»ότι η τεχνική αυτή θα µπορείνα λειτουργεί όπως το ντεπόζιτο βενζίνης ενός αυτοκινήτου. «Η τελοµεράση θα εµποδίζει θα µικρύνουν τατελοµερή στα χρωµοσώµατα µε αποτέλεσµα τα κύτταρα να συνεχίζουν να αναγεννιούνται µέσω του πολλαπλασιασµού τους. Τα τελοµερή θα φθείρονται µε την πάροδο του χρόνου και όταν αυτό συµβαίνει θα επανεργοποιείται η τελοµεράση για να αρχίσει ένας καινούργιος κύκλος».

Πηγές : N.M 🙂 και λίγο επιστήμη http://www.hygeia.gr/page.aspx?p_id=442

Advertisements

One thought on “Το φίλτρο της αιώνιας νεότητας είναι εδώ!

  1. Ο θάνατος είναι ψευδή πληροφορία στην αλυσίδα των κυττάρων. Αν αλλάξει η ψευδή αυτή πληροφορία με την αληθινή ,τότε κρατηθείτε !….ο άνθρωπος δεν θα παθαίνει απο γηρατειά και παθήσεις .Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για να ζει αιώνια !! Βέβαια ,αιώνια ζωή ,αλλά σαν ραμολιμέντα δεν ευσταθεί ,για αυτό θα υπάρχει και αιώνια νιότη !!Τέλος αιώνια ζωή και αιώνια νιάτα σε μία κοινωνία όπως η σημερινή δεν στέκει ,το ” μαργαριτάρι ” λοιπόν της κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης του ανθρώπου θα είναι μία κοινωνία η οποία θα στηρίζεται στην ενότητα ,στην αγάπη ,στην ομόνοια και στην διάθεση για κοινή πρόοδο !!

    “όποιος ακούει το λόγο μου και πιστεύει σ’’εκείνον που μ’ έστειλε, έχει ζωή αιώνια και δεν πρόκειται να κριθεί, αλλά έχει κιόλας μεταβεί από το θάνατο στη ζωή”.”

    Θα συμβεί είτε δια πίστεως ,είτε δια της επιστήμης !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s